him-loader

Çaka Bir Gün Atölyesi

Atıl Köy Okulları
Paylaş:

Kim için: Ordu Perşembe Çaka köyü
Kiminle: Üniversite öğrencileri
Ne zaman: 2012

29 Eylül 2012 günü SALT Galata binasında gerçekleştirilen ‘Çaka – Bir Gün’ atölyesinde, 25 katılımcı tarafından Atıl Köy Okulları Çaka Projesi için bir gün boyunca tasarım çalışması yapıldı. Çaka projesi için katılımcı bir tasarım süreci uygulayan Herkes İçin Mimarlık, Çaka Atölyesi sonrasında yaptığı tasarım toplantılarını Çaka – Bir Gün atölyesi ile yeni katılımcılara açtı.

Bugüne kadar toplanan verilerin gruplara dağıtılarak, gün sonunda işleve ve yapısal tasarıma dair fikirlerin beklendiği çalışmada, 25 katılımcı 5 grup halinde çalıştı. Çaka Atölyesinde yer alan katılımcıların her bir grupta ekip başı olarak yer aldığı çalışmada, gün sonunda çıkan ürünler gruplar tarafından sunularak Mimar Boğaçhan Dündaralp, Berna Dündaralp ve Yılmaz Değer’in de katıldığı bir tartışma ile değerlendirildi.

Yapılan bir günlük atölyenin sonunda bir jüri değerlendirilmesi yapıldı. Boğaçhan Dündaralp, bölgede yapılacak çeşitli etkinliklerin hem projeyi açık bir süreç haline getireceğini hem de yerel katılımı arttıracağını belirtti. Berna Dündaralp yapılara sahip olan Milli Eğitim Müdürlüğü ile kurulacak ilişkinin önemine vurgu yapıp, bölgede daha fazla zaman geçirilmesi gerektiğini belirtirken, Yılmaz Değer projenin Çaka’da yaşayanlar tarafından benimsenmesinin, projenin geleceği için önemli olduğuna vurgu yaptı.

İTÜ, ODTÜ, Dokuz Eylül, Maltepe, Yeditepe ve Kocaeli Üniversitelerinden katılımcıların yer aldığı atölyede yapıların, bölgedeki eğitim ve spor kurumları, yerel tarım ve balıkçılık ve turizm fonksiyonlarını içerebileceğini öngören fikirler ortaya çıktı. Yapısal olarak özellikle ömrünü doldurmuş çatının kaldırılmasında hemfikir olan gruplar, sadece binalarla sınırlı kalmayıp, iki bina arasındaki alanı değerlendirip, kumsal ile bütünleşen yaklaşımlar ortaya koydular.

Atölyenin fotoğraf albümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Çaka için süreç sonunda ürettiğimiz tasarım kitapçığına buradan, 2012 yılında Atıl Köy Okulları Projesi kapsamında Ordu’da yaptığımız çalışmaların raporuna ise buradan ulaşabilirsiniz.