him-loader

Kızkapan Tasarım Atölyesi

Atıl Köy Okulları
Paylaş:

Kim için: Edirne Keşan Kızkapan köyü
Kiminle: Üniversite öğrencileri
Ne zaman: 2013

Atıl Köy Okulları Kızkapan Projesi kapsamında 20 Temmuz 2013 Cumartesi günü Keşan’a bağlı Kızkapan köyünde Kalebodur desteği ile bir tasarım atölyesi gerçekleştirdik. Atölyede 14 üniversite öğrencisi katılımcı ve 14 dernek üyesi olarak iki ekibe ayrılıp çalışıldı.

Kızkapan atölyesinin amacı, daha önceki ziyaretlerimizde ölçü alınması ve belgeleme çalışmalarını yaptığımız Kızkapan okulu hakkında yeniden işlevlendirmeye dair yerinde fikirler üretmekti. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerden oluşan birinci ekip kendi içinde 5 gruba ayrılarak okul yapısını bahçesi ile beraber ele alarak ileriye dönük kullanım senaryoları ve bu senaryolar ışığında yapıda ve bahçe içerisinde gerçekleşecek mimari müdahaleler üzerine fikirler ürettiler. Üretimlerde Kızkapanlıların da isteği doğrultusunda tarım ve hayvancılık başta olmak üzere farklı eğitimlerin yapılabileceği atölyeler içermesi planlanan yapı için mevcut hacimlerin korunduğu ya da birleştirilerek yeni hacimlerin oluştuğu çeşitli denemeler ortaya çıktı. Ayrıca yapının kötü durumda olan çatısının kaldırılarak yeni bir çatı strüktürünün imkanlarına dair fikirler de gelişti. Yapıda mevcut olmayan ısıtma, su, elektrik tesisatı gibi öğelerin, yenilebilir enerji kaynakları ile karşılanabilmesine dair düşünceler de atölyenin önemli bir parçası oldu. Öte yandan atölyenin yerinde gerçekleştirilmesi, gencinden yaşlısına köy sakinlerinin günün her saatinde okul bahçesini kullandığının farkına varılmasına ve mevcut kullanımların yapılacak dönüşüm sonrasında da devam etmesi ve geliştirilmesinin önemini göstermiş oldu.

Dernek üyelerinden oluşan ikinci ekip ise, Kızkapan Köyü sakinleri ile konuşmak, anıları, köyün geleceğine dair düşüncelerini derlemek, köyün yapılı ve doğal çevresini belgelemek amacı ile bir saha çalışması gerçekleştirdi. Hem köyü ve yakın çevresini gezerek, hem de gün boyunca okul bahçesine gelen kişilerle konuşarak yapılan bu çalışmalarda, Kızkapan’a ait birçok özgün veri toplandı ve bu veriler atölye dönüşünde bir fanzin olarak derlendi. Fanzine buradan ulaşabilirsiniz.

Atölye dönüşünde 23 Temmuz Salı günü Kale Levent Merkez, İbrahim Bodur Konferans Salonu’nda üniversite öğrencilerinden oluşan ekibin fikirlerini anlattığı bir sunum gerçekleştirildi. Ortaya çıkan fikirler üzerine yorumlar alınması ve yeni görüşlerin dinlenmesi açısından faydalı geçen sunumun ardından Kızkapan projesi çalışmaları atölye katılımcıları ile beraber gerçekleşen düzenli toplantılarla devam ediyor.

Kızkapan Atölyesi’nin gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı Kalebodur’a içten teşekkürlerimizi sunarız.

Atölyenin fotoğraf albümüne buradan ulaşabilirsiniz.