him-loader

Ovakent Cephe / Peyzaj Atölyesi

Atıl Köy Okulları
Paylaş:

Kim için: İzmir Ödemiş Ovakent mahallesi ve Ödemiş çevresindeki hafif zihinsel engelli öğrenciler
Kiminle: Üniversite ve lise öğrencileri
Ne zaman: 2014

Atıl Köy Okulları Ovakent Projesi’nde yenileme ve yeniden işlevlendirme çalışmalarına 17-18-19 Haziran 2014 tarihlerinde, İzmir Işıkkent Koleji öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen atölye çalışması ile başladık. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün yönlendirmesi ile Zihinsel Engelli Bölge İş Eğitimi okulu olarak yeniden işlevlendirilmesine karar verilen bina bu atölye ile başlamış olan çalışmaları takip edecek inşaat işleri sürerken gerçekleştirilecek atölye çalışmaları ile yeni eğitim öğretim yılına hazır hale gelecek.

Işıkkent Koleji ve Round Square etkinliği kapsamında Ürdün’den 25 öğrenci ile Herkes İçin Mimarlık’tan 9 yürütücünün katılımıyla gerçekleşen üç günlük atölye kapsamında ana hedef, bina ön cephesinin ilk kat yüksekliğindeki kısmının cephe düzenlemesini yapmak ve okul bahçesinin çeşme ve ağaçlarla tariflenmiş parçasını bir dinlenme ve oyun alanı haline getirmekti.

Atölye 17 Haziran’da bahçenin işlenmeye hazır hale getirilmesi için yapılan çalışmalarla başladı. İlk olarak okul binasından alınan hurda sıra, yazı tahtası gibi malzemelerle bahçede bir çalışma alanı oluşturuldu. Yabani bitkilerin ve taşların temizlenmesi, yol izlerinin açığa çıkartılması, gerekli beton ve asfalt döşemelerin kırılması ve kot farkı yaratan toprak birikintilerinin yayılması çalışmalarını, sahaya getirilen hurda lastik, ahşap taşıma paletleri ve mermer parçaları gibi bahçe düzenlenmesinde kullanılacak malzemelerin kamyondan boşaltılması ve istiflenmesi işleri izledi. Daha sonra Işıkkent koleji öğrencileri bahçe ve duvar ekipleri olarak ikiye ayrıldı. Her ekip kendi yapacağı işleri öğrenmek için dernek üyesi proje yürütücüleri ile buluşarak, kullanılacak malzemeleri tanıdı, tasarım sürecine dair bilgi edindi. Bahçe ekibi sahaya gelen malzemeleri kullanarak alanın nasıl düzenleneceğine dair denemeler yaparken, duvar ekibi de yüzeye uygulanacak desenleri yapının cephe çizimi üzerine çizerek tartışmaya başladı. Lise öğrencilerinin sahadan ayrılmasından sonra dernek üyeleri tasarıma dair tartışmalardan süzdükleri fikirlerin uygulanmasına yönelik denemeleri gerçekleştirdiler.

18 Haziran günü duvar ve bahçede tasarım fikirlerinin uygulanmasına başlandı. Duvara çekilmiş olan kılavuz hatların arasında kalan bölgeler öğrencilerin tercihleri doğrultusunda boyanırken, bahçede kullanılacak ahşap taşıma paletlerinin cila işleri ve hurda lastiklerin temizlenerek boyanması işleri gerçekleştirildi. Bahçenin köşesinde bulunan, oldukça eskimiş ve fayansları kırık çeşmenin temizlik işleri yapıldı ve sıvanarak boyaya hazır hale getirildi. Okulun yaya giriş kapısından başlayan ve giriş merdivenlerine varan beton yolda, çeşitli tadilatlar yüzünden oluşmuş çukur alanlar kalıp çakılıp beton dökülerek onarıldı. Mevcut Atatürk büstü çevresindeki alana dair bitki budama, taş ve  yabani bitkilerden temizleme işleri yapıldı. Tasarlanmış bahçe alanının sınırlarından birini oluşturacak ve yayılan çakıl taşlarının alan dışına dağılmasını önleyecek kütükler alana taşındı, yerleri kazıldı ve yerlerine sabitlendi. Duvardaki desenlerin ikinci kat boyalarının tamamlanmasından sonra tüm katılımcılar, ahşap paletlerin toprak ile doğrudan bağlantısını kesecek ilk kat çakıl taşı katmanını yaymaya başladılar. Ovakent’li yetişkin ve çocukların alet, malzeme ve iş gücü yardımları ile devam eden çalışmalar akşamüstü saatlerinde Lise öğrencisi katılımcıların sahayı terk etmelerinden sonra, okul giriş merdivenlerinin korkuluklarının zımpara ve boyası ile kalan lastiklerin ve paletlerin boya ve cila işlemlerinin tamamlanması için akşam saatlerine kadar devam etti.

Atölyenin son günü 19 Haziran’da duvar ekibi bina cephesinde bodür hattının boyanması ile  güne başladı. Bahçe ekibi cilalanmış ve boyanmış ahşap paletleri bahçedeki yerlerine yerleştirdi. Boyanmış araç lastiklerinin yerleştirileceği yerlerin çukurları açıldı, sıvası bir önceki gün tamamlanmış olan çeşme boyandı. Yolun onarımı için çakılan kalıp söküldü. Bahçedeki çapa ve toprak düzeltme işleri sonlandırıldı ve tüm katılımcılar bir önceki gün yayılanlarla beraber toplam 15 ton çakılı tasarlanan tüm alanı kapsayacak yaygınlıkta ve yerleştirilen paletlerin iç boşluklarını doldurup üzerinde yürünebilecek sağlam bir zemin yaratacak yükseklikte yaydılar. Yayılan çakıllar tırmıkla düzeltilirken, lastikler ve taşınabilir küçük mobilyalar olarak kullanılacak ağaç kütükleri bahçedeki yerlerine yerleştirildi. Duvardaki maskeleme bantları söküldü. Tüm çalışma alanında genel temizlik yapıldı.

Katılım sertifikalarının takdiminden sonra toplu fotoğraf çekimi ile Ödemiş Ovakent projesinin bu aşaması sonlandırılmış oldu.

Gerçekleştirilen bu çalışma ile uzun süredir sadece iki odası kullanılan okuldaki kullanım dönüşümünün başladığı bilgisi, okul bahçesinin farklı yaş grupları tarafından kullanılabilecek hale getirilmesi ile aktartılmaya çalışılacak.

Atölyenin fotoğraf albümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Atölye Yürütücüleri: Altıner Yıldırım, Cenk Dereli, Didem Veryeri, Emre Gündoğdu, İrem Sönmez, İsmail Kocataş, Merve Gül Özokcu, Nilüfer Çalışkan, Tarık Keskin

Videolar

vimeo video