Kavar Kooperatifi ürünlerinin Satış Mekanı projesi ile ilgili detayları netleştirmek, araziyi görmek, üreticiler ile iletişime geçmek için 1 Aralık 2014 Pazartesi günü Samim Magriso ve Tarık Keskin’den oluşan bir ekip ile Tatvan’a gittik.
Kavar Kooperatifi Özyeğin Vakfının uzun yıllardır bağlantıda olduğu, çeşitli yardımlar ve eğitimler sağladığı bir oluşum. Yakın zamanda ise kooperatifi oluşturan köylerdeki kadınların bal üretmesi için Özyeğin Vakfı bir girişim başlatmış. Üretim için ilk yatırım masraflarına destek sağlamışlar ve bal üretimi konusunda eğitim imkanı sunmuşlar. Satış mekanı projesi ile ürettikleri balların ve hamur işlerinin satılacağı bir mekan sahibi olmak istiyorlar.
Öğle vakti indiğimiz Van’da bizi Kavar Kooperatifi Başkanı Gürgin Muhtar ile kooperatif üyesi Abdülgani Muhtar bizi karşıladı. Direkt olarak Tatvan’a doğru yola çıktık. Yaklaşık 1.5 saat süren yolun neredeyse tamamı gölün kenarından devam ediyor. Göl tarafında piknik alanları, balık satıcıları, yolun öteki tarafında ise tepelerin oluşturduğu müthiş bir coğrafya var. Yolun bir bölümünde bahsettiğim tepelerin arasından ilerliyoruz ve yol kenarında kamyoncuların benimsediği bir et lokantasında karnıımızı doyuruyoruz. Esas memleketi Siirt olmasına rağmen büryan kebabı Van ve çevresinde de çok tüketiliyor.
Kavar Kooperatifi’nin kurulduğu Kavar Havzası, Tatvan’a araçla yaklaşık 20 dakika uzaklıkta. Bu bölge tepelerin biraz geriye çekildiği ve göl ile aralarında geniş bir düzlük kalmış bir alan. Havzadaki köyler ortalama 30 haneli. Kimisi tepelerin eteklerinde kimisi ile gölün kenarında. Satış mekanı bu köylere eşit uzaklıkta, yeni inşa edilmiş ilkokulun hemen önünde yol kenarında yükselecek. Ancak burası daimi yeri olmayabilir. Daha sonra farklı bir yere taşınma ihtimalinden ötürü yapının tamamen sökülebilir olarak inşa edilmesi planlanıyor.
Salı günü sabah erkenden tekrar araziye gidip dökülecek betonarme temelin sınırlarını kazıklar çakarak işaretledik. Arazinin yapı yapılmayacak kısımları ile ilgili kullanım önerileri geliştirdik. Bununla ilgili önümüzdeki aylarda bir atölye düzenlenebilir. Devamında malzeme araştırması yapmak adına sanayiye gittik. Sırasıyla çelik taşıyıcılar, çatı ve duvarlar, ahşap elemanlar ve doğramalar ile ilgili üreticiler ile konuştuk. Bu ziyaretler ortasında sanayi lokantasında öğlen yemeğini yedik. Şehirdeki esnaf da öğlen yemeğine genelde buraya geliyormuş. Gelmekte son derece haklılar.
İnşaat süreci başlamak üzere, Kooperatif Başkanı Gürgin Muhtar ve Hüsnü Özyeğin Vakfı saha sorumlusu Kamal Bey ile sürekli iletişim halindeyiz. Kendileri bizi 3 gün boyunca çok sıcak bir şekilde ağırladıkları için teşekkür ederiz.