BBOM Meraklı Kedi, Üsküdar 3. Selim ve Erzurum Ketenci köyü ilkokullarının ardından, 2019 yılının bir diğer ilkokul projesine 19-21 Nisan 2019 tarihlerindeki tasarım atölyesi ile Diyarbakır Çınar ilçesi Pembeviran köyü için başladık. Pembeviran ile eski atölye katılımcılarımızdan Ozan Azboy’un, kuzeni İmran Azboy’un müdür olarak çalıştığı okulun bahçesini yenileme isteğini iletmesi üzerine irtibata geçmiştik. Tasarım atölyesi öncesinde, bahçenin ihtiyaçlarının, yaklaşık gerekli bütçenin, olası kaynak imkanlarının yanı sıra, proje için olası ortaklıklar için de görüşmeler yaptık. Görüşmeler neticesinde bu çalışmadaki ortağımız Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri ve akademisyenlerinin oluşturduğu Xlab grubu oldu.
19 Nisan’da ilk olarak KODA’nın Diyarbakır Hipodromu’nda farklı köy okullarından öğrenci ve öğretmenleri bir araya getirdiği “Cümbür Cemaat Festivali”ne katıldık. KODA’nın çalışmalarına katılan öğretmenlerden biri olan İmran Azboy’un vasıtası ile Pembeviran İlkokulu öğrencileri de bu festivaldeydi. Festivalin ilk bölümünde gruplara ayrılan öğrenciler 45’er dakikalık istasyonlar halinde 3 tane atölyeye katıldılar. Festivaldeki 9 atölyeden birini de biz gerçekleştirdik ve öğrencilerden pipetler ile okullarının bahçeleri için hayallerindeki oyun birimini tasarlamalarını istedik. Pembeviran’dan gelen öğrenciler haricinde diğer köylerden ilkokul öğrencileri ile de çalışma fırsatı bulduk. Atölyeler sırasında Xlab’dan gelen mimarlık öğrencilerinden 5’i bizim gerçekleştirdiğimiz atölyede yer alırken, kalan 13 öğrenci diğer atölyelere destek oldu.
Festivaldeki atölyelerin tamamlanmasından sonra okul öğretmenlerinden Cerrah öğretmenle birlikte köye doğru yola çıktık. Okulda bizi karşılayan diğer öğretmenler ve köylülerden köy ve okul hakkında bilgiler aldık. Mevcuttaki tel örgüden daha geniş bir sınırı olan okul bahçesini fotoğraflayıp, bahçe sınırı, ağaçlar, çeşme, sert zemin gibi kritik noktaların ölçüsünü aldık. Öğretmenler öncelikle bahçenin sınırlarını belli edecek bir duvar yapılarak hayvan sürülerinin bahçeye girmesini önlemek amacındalar. Bunun haricinde oyun ve eğitim amaçlı birimler de istiyorlar. Aynı isteği festivalde konuştuğumuz okul öğrencileri de dile getirdi. Görüşmeleri ve belgelemeleri tamamladıktan sonra Mardin’e geri döndük.
20 ve 21 Nisan’da Mardin Artuklu Mimarlık Fakültesi’nde tasarımlar üzerine çalışmaya başladık. Çalışmanın başında derneğin geçmiş projelerindeki işlerin nasıl, hangi imkan ve yöntemlerle yapıldığının yanı sıra başka oyun alanı örneklerini de konuştuk. Sıfır malzemelerin haricinde değerlendirilebilecek çıkma malzemeler ve köyde bolca bulunan taş ile inşa olanakları üzerine tartıştık. Bireysel ve gruplar halinde çalışılan birinci gün sonunda çıkan ilk fikirleri listeledik. Bu fikirler üzerine tekrar görev paylaşımı yaptık ve ertesi gün yaptığımız değerlendirmede 4 ana tasarım başlığı belirledik. Bahçe girişinin solunda içerisinde farklı kullanımlar barındıracak bir köşe, köşenin karşısında okulun sağır duvarına yaslanan bir tribün, çeşme tarafında peyzaja yerleşecek ve içinde bostan noktaları barındıracak bir parkur ve girişin solundaki toprak alanda yine farklı kullanımları bir araya getirecek bir kale yapmaya karar verdik. Bu kararların yanı sıra bahçenin bitkilendirilmesi için ise atölye öncesi ölçüler ve fotoğraflar yardımıyla bir öneri sunmuştuk.
Aldığımız kararları kısa zaman içerisinde detaylandırıp bir proje kitapçığı haline getireceğiz. Uygulama çalışmalarını ise yaz aylarında yapmayı planlıyoruz. Çalışmalara maddi, ayni ve iş gücü olarak destekte bulunmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.