him-loader

BÇBD Uzundere Çocuk Kitap ve Oyun Evi

Tekil Projeler
Paylaş:

Kim için: Uzundere Toplu Konutları çocukları
Kiminle: Bütün Çocuklar Bizim Derneği, CE’S Mimarlık ve katılımcılar
Ne zaman: 2021

2021 Ocak ayının ilk günlerinde Bütün Çocuklar Bizim Derneği (BÇBD) bizle iletişime geçerek, İzmir Uzundere Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde bir çocuk kitap ve oyun evi yapma düşüncelerini ve bunu birlikte yapma isteklerini iletti. Çocuk kitap ve oyun evi fikri, BÇBD’nin 30 Ekim 2020 İzmir Depremi’nden sonra bölgede neler yapabiliriz diye araştırmaya başlaması ile ortaya çıkmış bir fikirdi. BÇBD’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle ve Demiroğlu Bilim Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği ile ortak faaliyet programları gerçekleştirmek istediği alan için biz de tasarım işlerini üstlendik ve 26 Ocak tarihinde gerçekleştirdiğimiz keşif gezisi ile çalışmalara başladık.

Depremzedelerin yerleştirildiği konutlarının yanında yer alan merkezde yapılması hedeflenen proje için merkezin yönetiminin öngördüğü alan, mekanın içerisine girilince yer alan ve odalara dağılınan orta hacim oldu. Yaklaşık 88 m2’lik bu hacimden 3 adet eğitim, 1 adet bilgisayar ve 1 adet çok amaçlı salona giriş bulunmaktaydı. Ortada yer alması, hem salonlara hem de dışarıya giriş çıkışın üzerinde yer alması, akustik ve aydınlatma problemleri ile bu alan başlangıçta zorlu bir yer gibi gözükmekle birlikte, mekanın bu özelliklerinin ve problemlerinin tasarım fikirlerini besleyebileceğini öngördük.

Tasarım çalışmalarına başlamadan önce merkeze gelmekte olan çocukların görüşlerini almak amacıyla bir anket hazırladık. Çocukların merkezi nasıl kullandıklarını, neler olmasını istediklerini soran bu ankete ayrıca plan ve mekanı çevreleyen duvarlar üzerinde hayal ettiklerini çizmeleri için altlıklar ekledik. Bir hafta boyunca cevapları topladığımız bu anketin sonuçlarının yanı sıra, merkezde çalışanların ve BÇBD üyelerinin de görüşlerini derledik ve çalışmalara bu istek ve görüşleri değerlendirerek başladık.

Proje için tasarım atölyesini pandemi koşullarını göz önünde bulundurarak 13 Şubat-7 Mart tarihleri arasında çevrimiçi gerçekleştirdik. Birçok projede yaptığımız açık çağrı yöntemi yerine bu atölyeye daha önce bize mesaj atarak işlerde yer almak istediğini belirten kişileri ve ayrıca birlikte üretimde bulunmak isteğini ileten CE’s Mimarlık ofisini sürece davet ettik. Her ne kadar yüz yüze ve yerine giderek çalışmayı önemsesek de, çevrimiçi atölye de Türkiye’nin ve Dünya’nın farklı yerlerinden katılımcılarla birlikte çalışma imkanı sundu.

4 dernek üyemiz ve 12 katılımcı olmak üzere toplam 16 kişiyle yürüttüğümüz tasarım atölyesinde alan üzerine beklentileri paylaştığımız girişten sonra “orta platform, duvar, taban, tavan” başlıklarında 4 gruba ayrıldık. İlk haftasonu gruplar ortak ya da alternatifli öneriler üretirken, gün sonu toplantılarıyla bu önerileri birlikte tartışma imkanı bulduk.

İlk haftasonundan sonra ilk fikirler hakkında görüş almak için posterler hazırlayarak merkeze götürdük. O hafta içerisinde çocuklardan geri dönüş alamasak da merkez çalışanlarından yorumlar aldık ve ikinci haftasonunda tekrar buluştuk. Yine gruplar içerisinde çalışıp, birlikte değerlendirmede bulunduğumuz çalışmaların sonucunda, alanın ortasına yerleşirken diğer odalara geçişi kesmeyecek ve kendi içine de özelleşebilecek dairesel hatlı bir atölye alanı, bu alanın karşısında çok amaçlı salonun duvarı boyunca uzanan ve depolamanın haricinde oturma imkanı da sağlayan bir dolap birimi, alanı çevreleyen diğer duvarlarda odalara giriş çıkışları gözeterek yerleşen oturma ve sergileme birimleri ile giriş alanında velilerin kullanabileceği oturma birimleri ve masa önerileri geliştirdik. Duvarlarda ve tabanda yapılabilecek boya uygulamaları ile tasarlanan birimlerin ışıklandırılması için de öneriler geliştirdik. Bu önerilerin detaylandırılması için görev paylaşımı yaptık ve 10 gün sonra fikirlerimizi BÇBD üyeleri, merkez çalışanları ve tıp öğrencilerine sunduk. Bu sunumda aldığımız geri dönüşleri 7 Mart’taki son buluşmamızda değerlendirdik ve tasarımlarımızı uygulamaya yönelik detaylandırarak malzeme metrajlarını çıkardık.

Projenin uygulama çalışmalarında da yer almayı planlamıştık ancak bu pandemi koşullarının ağırlaşması sonucunda akşam ve haftasonu sokağa çıkma yasaklarının gelmesi ile mümkün olamadı. Uygulamayı gerçekleştirebilecek ustalar ve firmalarla görüşme sürecinde de kaynak kısıtlarına dolayısıyla bütün fikirler gerçekleşme şansı bulamadı. BÇBD’nin de kararı doğrultusunda projenin ana omurgası sayılabilecek orta atölye alanı yapıldı. Bahsedilen koşullar nedeniyle hedeflenen takvimden iki aylık bir sapma ile yapılan alan için 30 Haziran günü dernek üyelerimizin de katılımı ile bir açılış etkinliği gerçekleşti.

Alanda gerçekleşen çalışmaları takip ettiğimiz ve çocukların severek kullandığı geri dönüşleri ile mutlu olduğumuz proje için bizi davet eden Bütün Çocuklar Bizim Derneği’ne, ziyaretlerimizde bize yardımcı olan Uzundere Çocuk ve Gençlik Merkezi çalışanlarına ve çok verimli bir tasarım süreci geçirdiğimiz atölye katılımcıları ile CE’S Mimarlık ofisine çok teşekkür ederiz.

Projenin fotoğraf albümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Atölye katılımcıları: Altıner Yıldırım, Ayşegül Pilavcı, Behiye Alkol, Ceren Kolan Şentürk, Doğa Erdoğmuş, Emre Gündoğdu, Hatice Çandır, İdil Bayar, İdil Çubukgil, Miray Türkoğlu, Muammer Bedeloğlu, Nilüfer Tuncer, Öykü Dorum, Sena Bektaşoğlu, Tayfun Parlak, Tuğçe Sarıca