him-loader

Çamlıca İlkokulu Oyun Alanı

Tekil Projeler
Paylaş:

Kim için: Çamlıca Şehit Onur Ensar Ayanoğlu İlkokulu Öğrencileri
Kiminle: İstanbul Üsküdar Çamlıca Şehit Onur Ensar Ayanoğlu İlkokulu
Ne zaman: 2022

2019 yılından sonra yine Harezmi Eğitim Modeli dahilinde çalışma şansı bulduk ve bu sefer İstanbul Üsküdar Çamlıca Şehit Onur Ensar Ayanoğlu İlkokulu bahçesinde, okul öğrencileri ve öğretmenleri ile birlikte bir oyun alanı projesi ürettik. Okul bahçelerindeki oyun alanlarını geliştirmek isteyen öğrencilerin bu alanları tasarlama sürecine 2021-2022 bahar dönemi boyunca dahil olduğumuz projede, ortaya çıkan fikirlerin mimari projeye dönüştürülmesi ve uygulama işlemlerini gerçekleştirdik.

Harezmi Eğitim Modeli, “disiplinler arası yaklaşımı yeniden yorumlayarak farklı disiplinlerin eş değerde yer aldığı işbirliğini benimseyen, Bilgisayar Bilimi öğretimini Sosyal Bilim dalı ile de bütünleştirilen, Bilgi İşlemsel Düşünme becerisinin hayata adapte edildiği, Programlama ve Öğretim araçlarının etkin kullanıldığı, Robotik ve Oyun tasarımı ile eğlenerek üreten, kendini sürekli güncelleyen bir eğitim modeli” hedefi taşıyan bir model. 2021-2022 eğitim öğretim yılında Üsküdar Çamlıca Şehit Onur Ensar Ayanoğlu İlkokulu da modele dahil olmuş ve 3. sınıflardan 4 farklı şubeden 24 öğrencinin oluşturduğu bir grupla çalışmalara başlamışlar. İlkokul olduğu için farklı branşlar yerine, farklı dört sınıf öğretmeni öğretmeninin dahil olduğu modelde, güz dönemi boyunca sorun belirleme, bu sorunun çözümü hakkında araştırma çalışmaları gerçekleştirilmiş.

Okul bahçesine oyun birimleri yapma fikrinin ortaya çıkmasıyla ikinci dönem başlangıcında tasarım geliştirme ve uygulamaya yardımcı olmamız için Üsküdar İlçe Milli Eğitim Harezmi Koordinatörü Funda Bayraktar bizimle iletişime geçti. Biz de Mart başında bir keşif gezisi ile başladığımız çalışmalarda öncelikle bahçenin sorunlarını ve imkanlarını yerinde gördük ve öğretmenler ve okul müdürü ile sürecin programlaması ve kaynak bulma imkanları üzerine görüştük. Mayıs ayında okul kapanmadan ve Harezmi programı sonlanmadan uygulamayı gerçekleştirme amacı ile Mart ve Nisan aylarında 7 hafta olacak şekilde tasarım sürecini programladık. Salı günleri 2 ders saati ayrılmış Harezmi programındaki bu derslerin 5’ine biz de dahil olduk, kalan 2’sinde öğretmenler tasarıma yönelik çalışmalar yürüttüler.

Maketler üzerinden ilerletmeyi planladığımız tasarım çalışmalarının başlangıcında öğrencilerden dağıttığımız küçük strafor küplerle bahçe için hayal ettikleri oyun alanını tasarlamalarını istedik. Gruplar halinde çalışan öğrenciler ürettikleri maketleri bahçe planı üzerine yerleştirdikten sonra fikirlerini anlattılar ve bu fikirleri üzerine yorumlarda bulunduk. Bu çalışma oyun birimlerinin birbiriyle olası ilişkilerini, oyunların bağlantılarını ve bahçedeki olası yerlerinin etkilerini düşünmeyi sağlarken, ilerleyen haftalarda pipetler kullanıp oyun birimlerinin tasarımlarını geliştirmeye, strüktürel olasılıklarını konuşmaya devam ettik. Öğretmenlerin çalışmalara devam ettiği haftalarda oyunların içerikleri üzerine tartışmaların yapıldığı süreçte, hangi oyunların birlikte oynamaya müsait olduğu tartışıldı. Biz de oyun birimlerinin okulun kalabalık mevcudu yüzünden nasıl parçalara ayırmak ve nerelere konumlandırmak gerektiği, yapma ve kaynak imkanlarımız dahilinde neleri yapabileceğimiz gibi konular uyarınca tasarımları birleştirdik. Uygulama aşamasına geçmeden önce üretime yönelik yaptığımız üç boyutlu modellemeyi öğrenciler ve öğretmenlerle paylaşıp geri dönüşler aldık ve son revizyonları gerçekleştirdik.

Tasarım süreci devam ederken okul öğretmenlerinin aracılığı ile Üsküdar Belediyesi’nden temin ettiğimiz yapısal ahşaplar, paneller, çıkma kaydıraklar, lastikler ve paletler tasarıma son halini verirken gözettiğimiz ve uygulamada kullandığımız malzemeler oldu. Bu malzemelerin haricinde okulun ayırdığı mütevazi bütçe ile de sarf malzemelerini edindik ve Mayıs’ta 7, eksikleri tamamlamak için Haziran’da da 2 kez okula gidip uygulamayı gerçekleştirdik.

Dernek üyelerimiz ve davet ettiğimiz gönüllülerin katılımı ile gerçekleşen uygulama çalışmalarında, 1 ve 2. sınıflar için ön bahçeye 2 küçük, 3 ve 4. sınıflar için ise arka bahçeye bir büyük oyun birimi inşa ettik. Zeminden bir kaç kademe ile çıkılan birimlerden ilkinde tutunma çubukları ve en üst kademede başlangıçta yanlarını halatlarla kapattığımız bir ağaç ev yaptık. Öğrencilerin kullanımının buranın üstünü de kapatmak gerekliliğini ortaya çıkarması ile ilerleyen vakitte bu bölüme bir de çatı ekledik. İlk birim ve ilkinden daha küçük olan ikinci birimin 1.5 metredeki en üst kademelerine birer kaydırak monte ettik ve kaydırakları bağladığımız kademelerin yan taraflarını ise delikli panellerle kapattık. Arka bahçedeki büyük ve daha uzun birimde ise iki farklı yöne giden yine aynı seviyede iki kaydırak monte ettik. Bu birime küçük bir rampanın haricinde, kaydırak seviyesine çıkan, lastiklere basılarak çıkılan daha dik açılı bir bağlantı monte ettik. Bahçe duvarına bakan yüzeyleri delikli panellerle kapattığımız birim ile duvar arasında kalan geçişe ise yine lastikleri birbirlerine bağlayarak yerleştirdik. Uygulamaların son gününe öğrenciler de dahil oldular ve panelleri boyadılar. Süreç parçalı bir şekilde gerçekleştiği için öğrenciler uygulamalar daha devam ederken birimleri kullanmaya başladılar. Ancak Haziran ayında Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yetkililerin katıldığı ayrıca bir açılış töreni de gerçekleştirildi.

Bu süreçte yer almamıza vesile olan Funda Bayraktar’a, karşılıklı bir öğrenme hali içerisinde keyifle çalıştığımız öğretmenler Eda Cinbat, Türkan Çelik, Şaziye Uzun, Nazan Mamat ile okul müdürü Birol Özdemir’a, uygulama atölyesi sırasındaki ihtiyaçlarımıza destek olan Adem ve Züleyha Kolcu’ya, yine uygulamalar sırasında yiyecek ikramlarının yanı sıra işlere de destek olan öğrenci velilerine, uygulama atölyesi katılımcılarına, ana destekçi Üsküdar Belediyesine ve birlikte hayallerini gerçekleştirmek için çalıştığımız öğrencilere çok teşekkür ederiz.

Projenin fotoğraf albümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Çamlıca Şehit Onur Ensar Ayanoğlu İlkokulu öğrencileri: Ali Dinler, Alp Aras Çabuk, Batuhan Erkan, Belinay Aydın, Betül İnci Çelik, Büşra Zülal Çelebi, Celile Zümra Çalışkan, Doruk Ege, Doruk Özgül,Ece Melis Cinbat, Eray Kopuz, Fatma Zehra Can, Feyza Nur Erdil, Irmak Mira Dirim, Mehmet Arif Köse, Miray Su Can, Nisa Ceren Kurt, Nisa Nur Kaya, Ömer Zati Aşık, Serenaz Akpınar, Yağız Akyıldız, Yusuf Kerem Çavuş, Zeynep Bayraktar

Tasarım süreci katılımcıları: Emre Gündoğdu, Hakan Ilıkoba, Sam Price, Sarper Takkeci

Uygulama süreci katılımcıları: Beril Sezen, Betül Toy, Büşra Topaktaş, Ceren Bek Takkeci, Ela Gök, Emre Gündoğdu, Erdem Üngür, Gökçe Güzel, Hakan Ilıkoba, İdil Bayar, Merve Gül Özokcu, Merve Güzel, Mina Öner, Sam Price, Sarper Takkeci, Selçuk Sarp Özgen, Sima Öner, Tarık Emir Kartal, Tayfun Parlak

Videolar

youtube video