him-loader

Yapı Unplugged

Etkinlikler
Paylaş:

Kim için: Güllü İlk ve Ortaokulu öğrencileri
Kiminle: Assemble, Arkitera, 41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul
Ne zaman: 2018

10-11 Mayıs 2018 tarihlerinde 41. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da Arkitera’nın organizasyonu ile Assemble ile birlikte “Yapı Unplugged” isimli bir atölye gerçekleştirdik. Fuarın kurulumunda ortaya çıkan atık malzemelerinin yeniden değerlendirilmesini amaçlayan atölyeye farklı okulların mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstri ürünleri tasarımı, şehir ve bölge planlama ve resim bölümlerinden 47 öğrenci ve mezun katıldı.

Atölye öncesinde fuarı düzenleyen ITE Turkey ve Arkitera ile beraber yaptığımız görüşmelerde öğrencilerle fiziksel ürünler üretilmesine yönelik bir atölye yapılması fikrinden bahsedildi. Fuar zamanı yapılması planlanan atölye için fuar kurulumundan çıkan atık malzemelerin değerlendirilmesi fikri, bizim de uzun süredir atık ve hurda malzemelerin yeniden kullanımı üzerine düşüncelerimiz ve denemelerimizle ortak paydada kesişti. Yapılacak üretimlerin atölye sonrasında ihtiyaç sahibi bir yere gönderilmesi düşüncesi üzerine, bu yerin Okan Üniversitesi Brokoli Topluluğu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Cut-Paper Topluluğu ile birlikte açık derslik ve oyun parkuru tasarımları üzerine çalıştığımız Uşak Eşme Güllü İlk ve Ortaokulu olmasına karar verdik.

Atölyenin eş yürütücüsü olan, aynı zamanda fuara konuşmacı olarak da davet edilen Assemble ile bu fikirleri paylaşarak atölyenin içeriğini kurguladık. Londra merkezli kolektif bir mimarlık ofisi olarak çalışan, birçok dönüşüm projesinde tasarım ve uygulamayı kendilerinin üstlendiği çalışmalar yapan Assemble hakkında bilgi sahibi olmak ve işlerini incelemek için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Kurulum sırasında yoğun olarak ahşap, halı, karton gibi malzemelerin çıkacağını öğrendikten sonra, Güllü İlk ve Ortaokulu’nun da ihtiyacı doğrultusunda oturma birimleri üretmeye karar verdik. Atık malzemelerin yanında strüktürel açıdan yararlı olabilecek bir miktar daha ahşap ve gerekli hırdavat malzemeleri için bir liste çıkardık. Fuar organizasyonu kurulumdan önce malzeme biriktirilmesi için yaptığı çalışmalara kurulumun son günü olan 7 Mayıs’da biz de alana giderek dahil olduk ve atık toplama noktalarından işe yarar malzemeleri ayırdık.

Atölyenin ilk gününe fuarın açık bölümünde bize ayrılan çadırda Assemble’ın malzemeler ve aletler üzerine yaptığı uygulamalı bir sunumla başladık. Katılımcılar sunumun ardından 3-4 kişilik gruplar oluşturarak çadırın arkasında bulunan malzemelerle hem çalışma hem tasarlama denemelerine başladılar. Bazı gruplar direkt malzeme ile çalışmaya başlarken, bazıları kağıt üzerinde eskizler de ürettiler. İster malzeme ile ister eskizlerle çalışmaya başlamış olsunlar, bütün katılımcılar uygulama aşamasına gelince malzemelerin ve aletlerin imkanlarının yaptıkları üretimlerde belirleyici rol oynadığını paylaştılar. Birçoğu ilk defa böyle bir uygulama deneyimi yaşayan katılımcılar için bu durum hem bizim gözlemlerimize hem de aldığımız yorumlara göre öğretici oldu. İlk günün sonunda tüm gruplar üretimlerinin geldiği aşamayı sundular ve ikinci gün bu üretimlerin hangi noktalara gidebileceği üzerine görüş aldılar.

İkinci gün grupların işlerini tamamlama çalışmaları ile devam etti. Strüktürel açıdan sağlamlaştırılan üretimler, son aşamada zımparalanıp, dış mekan koşullarına dayanıklı olması için verniklendi. Atölye sırasında çadır çevresine gelen birçok ziyaretçi üretimleri merak edip sorarken, bazıları da bizzat üretim sürecine dahil olup, bilgilerini katılımcılarla paylaştılar. İkinci günün sonunda oturma birimleri çadır alanının arkasında bir araya getirilerek tek tek ve toplu şekilde fotoğraflandı. Ertesi gün fuar alanında gerçekleşen Assemble sunumu sonrası atölyede gerçekleşen üretimlerin fotoğrafları paylaşıldı ve akabinde sertifika töreni yapıldı. 12 Mayıs akşamı fuarın bitimiyle beraber üretilen oturma birimlerinin yanı sıra, kullanılabilecek durumdaki ahşapları, paletleri, bazı alet ve malzemeleri gelen nakliye aracına yükleyip Uşak Eşme Güllü Köyü’ne gönderdik.

Atölyenin gerçekleşmesini sağlayan ITE Turkey ve Arkitera’ya, uyumlu bir işbirliği gerçekleştirdiğimiz Assemble ekibinden Louis ve Maria’ya, 2 gün boyunca yoğun tempoda çalışıp güzel üretimler ortaya koyan katılımcılara, alandaki ihtiyaçlarımız giderilmesinde yardımcı olan tüm fuar çalışanlarına ve atölyeye ilgi duyan, katkı veren tüm ziyaretçilere içtenlikle teşekkür ederiz.

Atölyenin fotoğraf albümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Atölye haberini buradan, Arkitera ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi ise buradan okuyabilirsiniz.

Atölye yürütücüleri:

Begüm Büyükdağ, Canan Erten, Elif Tan, Emre Gündoğdu, Louis Schulz, Maria Lisogorskaya Merve Gül Özokcu, Sarper Takkeci

Atölye katılımcıları:

Ahmet Furkan Tırpan, Aslıhan Özen, Aysu Yılmaz, Ayşe Nur Karakaya, Berke Meder, Beste Kural, Betül Yalman, Burcu Berk, Büşra Bektaşoğlu, Büşra Yılmaz, Cansu Erdem, Ecem Uslu, Ecem Yücesoy, Ekin Arın, Elif Soylu, Emine Vildan Karahisarlı, Ercan Ciğerci, Eslem Serra Özen, Esma Dolgun Dağdelen, Ezgi Üzümcü, Furkan Avcı, İlayda Akak, İlayda Sarp, İrem Hoplamaz, Kaan Mert Erturgut, Melike Çulcuoğlu, Merve Köseoğlu, Meryem Yazar, Muazzez Nil Yalındağ, Naciye Ekiz, Naglaa Salah, Nazlıcan Apaydın, Neslihan Karadoğan, Nihan Gürel Ulusan, Nilüfer Hacıosmanoğlu, Nuriye İridemir, Özüm Ezgi Satılmış, Seçil Bakır, Sena Keleş, Sena Özdemir, Simay Efe, Şebnem Balım Şule Toptan, Volkan Parlak, Yeşim Girgin, Yeşim Ürün, Zeynep Aybüke Tiryaki

Videolar

vimeo video