him-loader

Kadın ve Çocuk Mekanları I

Kadın ve Çocuk Mekanları
Paylaş:

Kim için: Tokat Keşlik köyü kadın ve çocukları
Kiminle: AÇEV, AÇEV çalışanları ve gönüllüleri, üniversite öğrencileri, yerel ustalar, köylü kadın ve çocuklar, yerel gönüllüler
Ne zaman: 2014
Blog: https://tokatkadinvecocukmekanlari.tumblr.com

2014 yazından itibaren AÇEV ile beraber Tokat’ın 5 köyünde ‘Kadın ve Çocuk Mekanları’ isimli bir proje yürütmekteyiz. AÇEV 2012 yılından itibaren UBS işbirliğiyle “Kırsal Alanda Yaşayan Çocuklar İçin Eşit Bir Başlangıç” Projesi kapsamında Tokat’ın 24 köyünde çalışmalar yürütmektedir. Bu proje kapsamında çalışılan 5 köyde kadınların ve çocukların kullanımına özel olarak tasarlanması planlanan mekanlarda, tasarım ve uygulama çalışmalarının ilk gerçekleştiği yer Keşlik Köyü oldu.

Keşlik, Ayvalı, Ormandibi, Akın ve Güryıldız köylerinde yürütülen projede, her köyde geçmişte farklı işlevlere sahip olup atıl kalmış olan binalarda çalışmaktayız. Keşlik Köyü’nün eski okulu olan bina 1965 yılında yapımına başlanıp, 1971de açılan, 2008 yılında ise yeni okul binasının yapılmasıyla kapanan bir bina idi. Kısa zaman önce Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çatı, duvar ve doğrama tadilatı yapılan binada, köydeki kadınlarla yapılan görüşmelerde aktardıkları istekler doğrultusunda iç mekanlarda tasarım çalışması gerçekleştirdik. Bir büyük oda, mutfak tezgahı olan bir küçük oda ve küçük bir giriş holünden oluşan yapıda, kadınlar eğitim programları dışında, toplantılar, tiyatro sahnesi, bilgisayar odası ve ilkokul çağı öncesi çocuklar için bir alan talebinde bulundular.

AÇEV’den proje sorumluları ve saha sorumluları ile beraber fikir alışverişi ile gerçekleştirdiğimiz tasarımın ana fikri farklı ihtiyaçlara cevap verebilmek için istenildiği zaman kolayca değiştirilebilecek üniteler üretmek oldu. Bu bağlamda her iki odaya osb plakalardan modüler dolaplar, büyük odadan karşılıklı duvarlar arası tavanda gerilen ve farklı askı işlevleri için kullanılabilecek ince çelik halatlar, bu halatlar üzerinde yerleri değiştirilebilecek aydınlatma elemanları, tablaları kaldırılıp istiflenebilecek masif çam malzemeden masalar, aynı şekilde kolay istiflenebilir katlanır sandalyeler, katlanabilir bir bilgisayar masası, hem bina içinde hem bahçede sahne ve çocuk oyun alanı yaratmaya imkan verecek paletler yerleştirmeyi düşündük. Giriş kısmında ise yine osb bir ayakkabılık, masif çamdan bir oturak ve askılık üniteleri tasarladık. Ayrıca yapıya ayakkabısız girme isteği doğrultusunda döşeme kaplaması yapılması kararlaştırıldı.

Haziran 2014’teki keşif gezisiyle başlayan Keşlik Projesi, kasım ayında gerçekleştirilen uygulama çalışmaları ile sona erdi. Tokatlı ustaların yaptığı üretimlerin yanısıra dernek üyelerimiz, AÇEV’den sorumlular, Tokat’tan üniversite öğrencisi gönüllüler ve Keşlik halkının katılımı ile uygulama çalışmaları hep birlikte tamamlanmış oldu. Projenin bundan sonraki ayakları Ormandibi ve Ayvalı köylerindeki çalışmalar ise 2015’in şubat ayında tasarım, mart ayında ise uygulama çalışmaları ile devam edecek. Her iki projede tasarım sürecinden itibaren yapılan açık çağrı yoluyla gönüllü olan üniversite öğrencileri ile beraber çalışılacak.

Keşlik Köyü Kadın ve Çocuk Mekanları Projesi için bizi davet eden ve tüm süreç boyunca en iyi şekilde ağırlayan başta proje sorumlusu Emine Kuzutürk olmak üzere tüm AÇEV ailesine, proje sponsoru UBS Optimus Vakfı’na, tüm Keşlik köyü halkına ve gönüllülere teşekkür ederiz.

Proje kitapçığına buradan ulaşabilirsiniz. Sürecin fotoğraf albümüne ise buradan ulaşabilirsiniz.

Proje Sorumluları: Ceren Bek, Emre Gündoğdu, Merve Gül Özokcu, Merve Güzel, Sarper Takkeci, Yasemin Sünbül

Videolar

vimeo video