2019 Bahar döneminde İstanbul Üsküdar 3. Selim İlkokulu’nda 3. ve 4. sınıfa giden 20 öğrenci ve 4 öğretmen ile, öğrencilerin okul bahçesini geliştirmek için başlattığı tasarım çalışmalarına dahil oluyoruz. Çalışmalar Harezmi Eğitim Modeli kapsamında yürütülüyor ve Üsküdar Harezmi Koordinatörü de katılıyor.
Harezmi Eğitim Modeli bu yıl 3. deneme senesinde olan, farklı sınıfların ve farklı branşların bir araya gelip, kendi belirledikleri bir sorun hakkında ve projeler üretmelerini amaçlayan bir model. Haftada iki ders saati ayrılmış modelde müfredat, sınav ya da ödev yok, öğrencilerin inisiyatifi ile yürüyen çalışmalara öğretmenler kolaylaştırıcı ve gözlemci olarak dahil oluyorlar.
3. Selim İlkokulu’ndaki öğrenciler güz döneminde öncekile dünya ve ülke genelindeki çevre ve planlama sorunları özelinde çalışmışlar. Sonrasında daha yakından sonucunu görmek istedikleri bir proje üretmek amacı ile okul bahçesindeki oyun ve aktivite alanlarını geliştirmeye karar vermişler. Örnek araştırmaları, diğer öğrenciler ile anketler ile devam eden çalışmalarda dönem sonunda ilk eskiz denemeleri, bahar dönemi başında ise ilk maket denemeleri yapılmış.
Derneğimize ulaşan Üsküdar Harezmi Koordinatörü Funda Bayraktar, bu dönemki çalışmalara dahil olup öğrencilerin kendi tasarımlarını geliştirmelerine destek olup olamayacağımızı sordu. Benzer işlerde ilkokul veya ortaokul öğrencileri ile yaptığımız çizim ve maket çalışmalarının mimari projelere tercümesini ağırlıkla üyelerimiz ve katılımcıla geliştiriyor. Bu işte ise teknik anlamda gerekli durumlarda devreye gireceğimiz ama projenin geliştirilme sürecinde öğrencilerin daha fazla aktif olması istenen bir süreç bizi oldukça heyecanlandırdı ve çalışmalara dahil olmaya karar verdik. Perşembe günleri gerçekleşen derslere düzenli olarak katılmaya başladık. İlk derste öğrencilerin öncesinde oluşturdukları fikirleri dinledik. İkinci derste bu fikirlerden yola çıkarak bulduğumuz örnekleri, nasıl yapıldığı, hangi malzemelerin kullanıldığı, hangi kullanımlara olanak verdiği açılarından anlatıp birlikte tartıştığımız bir sunum gerçekleştirdik. Bu anlatımdan sonra öğrencilere pipetler dağıtıldı ve strüktürü ve ölçeği de tartıştığımız maketler üretilmeye başlandı. Öğrenciler bu maketleri bireysel ya da ikili gruplar halinde üretiyorlar.
Pipetler ile başladığımız maket çalışmaları önümüzdeki 2 hafta kartonlar ile yüzeyler ve bunların strüktür ile bağlantıları açılarından düşünülerek devam edecek. Çalışmalar sırasında öğrenciler birbirlerine ara sunumlar yapıyorlar ve arkadaşlarının, bizlerin ve öğretmenlerinin yorumlarını alıyorlar. Yüzey çalışmasından sonra ise genel bir değerlendirme dersi yapıp, bahçede bu dönem inşa edilebilecek birim ya da birimlere karar vereceğiz. Sonrasında ise biriktirilmeye başlanan karton koli, ip gibi malzemeler ile 1/1 ölçekte prototipleri öğrenciler ile birlikte üreteceğiz. Bu prototip üretimlerinden öğrendiklerimiz ışığında da uygulama için son kararları alıp Mayıs ayı bitmeden tamamlanacak bir fiziki üretim yapacağız.
Bu çalışmalara maddi, malzeme ve alet desteklerinde bulunabilir, uygulama zamanı için duyurularımızı takip ederek çalışmalara dahil olabilirsiniz.