him-loader

Görünmez | Buluşma #0

Paylaş:

“Emek”  Konuşmacı:  Bülent Tanju

Herkes İçin Mimarlık’ın 5. yılı vesilesiyle organize ettiğimiz etkinlikler 21 Ocak 2017 Cumartesi günü Studio-X İstanbul’da Buluşma #0 ile başladı. “Görünmez” teması üzerinden farklı üretim, emek süreçleri ve ilişkilerini hep beraber düşünmeye çağırmıştık. Bu etkinlik dizisinin “Emek” başlıklı ilk ayağında, emeğin ne olduğu, olabileceği, görünmezliği, iş ve eylem ile ayrışımı, kolektif birliktelik ile kesişimi gibi konulardan doğacak fikir yürütmelerin, tartışmaların önümüzdeki aylarda gerçekleşecek diğer etkinliklere de zemin oluşturmasını hedefledik.

Buluşmanın ilk yarısında Bülent Tanju emek kavramının tarihsel gelişimi hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Emek sözcüğünün kökeni ve Almanca’dan Türkçe’ye çevirisinde kaybettiği anlamlar üzerinden konuşmasına başlayan Tanju, kavramın ağırlıkla iktisadın dili içerisinden konuşulması ve bu durumun yarattığı sıkıntılara değindi. Emeğin katı bir biçimde tanımladığını ve bu katılığın değişmesi gerekliliği üzerinden gelişen konuşma üretici olmayan emek, boş zaman kavramı, denetim toplumu, immaterial labor (Türkçe’deki gayri-maddi emek çevirisini doğru bulmadığını belirterek), öznellik gibi kavramlar üzerinden devam etti.

Buluşmanın ikinci yarısı katılımcıların soru-cevapları ve yorumlarıyla sürdü. Bu bölümde kolektivite, asıl amacından farklı kullanımlar yaratmanın potansiyeli gibi konular eşliğinde, sürekli değişen sistem karşısında sabit çözüm önerileriyle mücadele etmenin imkansızlığı, Deleuze’un deyimiyle toplumun sızdırması için bitimsiz bir ilgi ve merakla biriktirmek gerektiği ve “vasıfsız” olarak açığa çıkmaya zorlanan kuvvenin “vasıflı”, “yapabilir” öznel eyleme dönüşmesinin önemi üzerine konuşmalar gerçekleşti. Serinin bir sonraki buluşması “kolektif” kavramı üzerine 7 Şubat 2017 Salı 19.00′da yine Studio-X İstanbul’da gerçekleşecek. Konuşmacıları önümüzdeki günlerde duyuracağız.

Ses kaydı 1. bölüm

Ses kaydı 2. bölüm