6 Mayıs 2021 tarihinde Mimarlık Vakfı tarafından “Kırsal Dönüşüm Sürecinde Kırsala Dokunmak!” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi. İsmail Erten’in moderatörlüğünde Hüseyin Yanar ve Burcu Serdar Köknar ile birlikte üyelerimizden Emre Gündoğdu’nun yer aldığı ve Atıl Köy Okulları Projesi ile başlayan kırsal alandaki deneyimimizi aktardığı söyleşiyi aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.
Söyleşi duyuru metni:
Kırsal yaşam alanlarımız, salgın öncesinde başlayan ancak salgınla birlikte olumsuz biçimde artan tersine göç ile, hızlı bir dönüşüm süreci içinde. Bu süreç, insan yaşamı için gerekli olan tarımsal rezerv alanlarının azalmasına ve karasal ekosistem dengesinin bozulmasına neden olan önemli etkenlerden.
İronik bir biçimde eko-turizm adıyla sunulan “kırsal dönüşüm”ün etkisiyle nüfus yapısının değişmeye ve köy yaşamının özgün izlerinin giderek kaybolmaya başladığını görüyoruz. Tarım alanları hızla imara açılıyor ve binlerce yıllık mimarlık kültürünün taşıyıcısı olan mevcut yerleşim alanları biçim değiştiriyor.
Kırsaldaki dönüşümün, “yaşam”, “iskan” bağlamında mimarlarca ortaya konulması, uluslararası deneyimlerle birlikte tartışılması artık önemli gündemlerimizden biri olmalıdır. Mimarlık Vakfı, bu sorumlulukla kırsal alanda oluşturacağı Açık Akademi oluşum sürecini, ilgili tüm çevrelerin katılımıyla tarışmaya açmakta ve kolektif olarak gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.
Bu bağlamda düzenlediğimiz söyleşilerin ilkinde; kırsal mekânın değişim sürecini ele alacak ve bu süreçte yer-yaşam-iskan bağlamında mimarın rolünü konuşmacılarımız ve katılımcılarımızla birlikte değerlendirmeye çalışacağız…