him-loader

Uşak Güllü Köyü Keşif Gezisi

Paylaş:

Atıl Köy Okulları Ovakent Projesi’nde katılımcı olarak yer alan Betim Bülbül’ün çağrısı üzerine 21 Kasım Salı günü keşif gezisi için Betim’in öğretmen olarak çalıştığı Uşak Eşme Güllü Köyü İlk ve Ortaokulu’na gittik. Açık derslik, deponun atölyeye dönüştürülmesi, oyun alanlarının iyileştirilmesi gibi birkaç istekler için yerinde incelemelerde bulunmak için yaptığımız keşifte Betim bizi köy yolunda karşıladı ve beraber okula geçtik. Güllü 2014 yılında belde statüsünden köye geçmiş. Köyün şu andaki nüfusu 1000 kişi civarı.

Okul binalarının çürük raporu alması üzerine öğrenciler, eski belediye binasına taşınmışlar. Şu an kullanılan binanın en üst katı düğün salonu olarak kullanıyor, giriş katında da birkaç dükkan var. Yeni taşındıkları binanın normalde bahçesi olmadığı için, sonrasında teller ile bir alan belirlemişler. Okul tam gün eğitim veriliyor. Tek şubelerden oluşmak üzere, 8 sınıf var. Okulda toplam 120’ye yakın öğrenci var. Öğrencilerin 30-40 civarı, servis ile çevre köylerden taşımalı olarak geliyor. Taşımalı gelenler öğle yemeklerini okulda yiyorlar, diğer öğrenciler evlerine gidiyorlar.

Okul müdürü ile olan görüşmemizde bize çalışabileceğimiz 3 farklı alan söyledi. Bu alanlar köyün eski pazar yeri, köyün sınırında bulunan tepelik bir arazi ve eski çürük raporu verilen okulun arazisi. Sırasıyla bu 3 araziyi de gezdik.

Eski pazar yeri, eski okula yürüyerek 8 dakikalık uzaklıkta. Şu an alanda umumi tuvalet ve eski bir park var. Artık pazar yeri olarak kullanılmadığı için hurdalık olarak kullanılmakta.

Köyün sınırında bulunan tepelik arazi eski okula yürüyerek 18 dakika uzaklıkta. Arazi, Orman Müdürlüğüne aitmiş. Okul müdürü burayı bir eğitim parkuru, kamp alanı veya doğa gözlemevi olarak değerlendirmeyi düşündüklerini söyledi. Fakat bu konuda bir girişimde bulunmamışlar. Arazinin doğasını bozmadan bir müdahale yapmak, arazinin sahibi olan Orman Müdürlüğü’nden izin almak ve arazinin okula olan uzaklığı kafamızda soru işaretleri bıraktı.

Eski okul arazisi ise 12 dönüm. Arazinin içinde çürük raporu verilen ana bina, tuvaletler, kütüphane, yemekhane binası, lojman var. Okul bahçesine yakın zamanda ‘Her Okul Özeldir’ projesi kapsamında halı saha yapılmış. Bahçede halı saha ile birlikte 2 ayrı oyun parkı, hayrat ve kamelya var. Havalar güzel olunca öğretmenler bazı derslerini dışarıda banklarda veya çamlık dedikleri alanda işliyorlarmış. Okul müdürünün söylediğine göre yeni bina 2018 Eylül’e değil, 2019 Eylül’e yetiştirilebilirmiş. Yeni binayı, eski bina ile aynı bölgeye oturturlar diye düşündük. Yemekhane ve kütüphane binası ile lojmanların yıkıp yıkmayacakları belli değil, herhangi bir şey söylenmemiş. O biraz da talebe bağlı. Diğer iki bina da yığma. Okul müdürü eski lojmanların bulunduğu yapıyı  içinde Güllü’den eşyaların olduğu müze yapmak istediğini söyledi.

Lojmanın kapısını açtırıp içini inceledik. Burada öğrenciler için bir atölye, sergi alanı, okuma alanı gibi eğitimi destekleyici bir mekan kurgusu yaratılabilir diye düşündük. Ahşap döşemeler hala sağlam ve görünürde bir akma söz konusu değil. Ufak çaplı bir tamiratla yapı kullanıma sokulabilir.

Çamlık dedikleri bölge açık havada ders işlemek, gösteri sergilemek için uygun bir alan. Okulun bahçesiyle arasında bulunan 1,5 metrelik kot farkına bir amfi düşünülebilir. Çamlığın duvarlarıyla ve ağaçlarıyla etrafından izole olması da bir girdi olarak düşünülebilir.

Yeni inşa edilecek okula 2019 Eylül’de geçileceği düşünülürse, halihazırda kullandıkları binanın bahçesinde taşınabilir strüktür veya oyun alanı tasarlanıp, öğrencilerin yeni binalarına geçene kadar kullanmasını sağlayıp, sonra yenilenen okul bahçesine taşınması mantıklı olabilir. Tabii bu kararlar derneğin takvimine de bağlı.

Öğretmenler, müdür, köy halkı hevesli duruyor. Köy halkı meraklandı, birkaç kere soru sormaya yanımıza geldiler. Okul müdürünün ve öğretmenlerin belirttiğine göre köy halkı da destek olurlarmış. Öğrenciler çok mutlu gözüküyorlardı, onlarla ders vakitleri olduğu için çok iletişime geçemedik. Öğrenciler, öğretmenler ve köy halkıyla yapılacak bir atölye ve tartışma başlangıç için ipuçları verebilir.

Teşekkürler,

Altıner, Efecan